Category: Novice 2013

Seznam novic v 2013

Naj prazniki zažarijo, ne zagorijo!

Med božičnimi in novoletnimi prazniki so naši domovi polni prazničnih dekoracij, utripajočih lučk in sveč, ki pričarajo prijetno razpoloženje. Vse to pa lahko predstavlja tudi veliko tveganje za nastanek požara. Z okrasitvijo doma poskrbimo za prijetno praznično vzdušje. Pri tem pa pogosto uporabljamo predmete, ki se v bližini ognja ali vira toplote (sveče, kamini) lahko hitro vnamejo (tekstilni, papirnati, plastični ali leseni okraski, vata itn.).

Da se praznovanje ne bi končalo tragično, moramo tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo. Na povezavi nekaj navodil, da bodo prazniki varni => ne pozabite, v primeru požara pokličite na 112!

Požar božičnega drevesa

 

Za krajane Rakeka

Krajane Rakeka obveščamo, da Vas bomo v kratkem člani PGD RAKEK tradicionalno obiskali s koledarji in dobro voljo. Že sedaj se Vam zahvaljujemo za vso podporo in prispevke! Brez vaše pomoči nam tako velike investicije, s katerimi smo močno popravili našo učinkovitost, ne bi uspele. Prosim, da to zahvalo delite s čim več so-krajani, kolegi in prijatelji.

Istočasno pa Vas obveščamo, da nam še vedno lahko namenite 0,5% dohodnine, za kar Vam bomo zelo hvaležni! Obrazec dobite na sledeči povezavi OBRAZEC DURS PGD-RAKEK.

Obvestilo

Zaradi izvajanja projekta izgradnje čistilne naprave za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, ki je Rakek začasno spremenil v eno samo veliko gradbišče polno cestnih zapor in dolgih kolon, imamo tudi gasilci PGD Rakek oteženo izvajanje javne gasilske službe. Več o samem projektu lahko preberete tule. Gasilci PGD Rakek pa Vas obveščamo, da je na žalost zaradi omenjenega projekta toliko večja možnost, da bomo kdaj par minut počasneje prišli na kraj dogodka. Ker pa se zavedamo, da so včasih pomembne sekunde, delamo vse, da se to ne bo zgodilo in še vedno lahko računate na našo pravočasno pomoč! Operativna enota je sprejela vse potrebne ukrepe, da se ta možnost izniči.

Posebej problematičen je čas med 6:00 uro zjutraj in 17:00 uro popoldne, ko se gradbena dela izvajajo v polnem obsegu. Ker je veliko cest delno ali popolno zaprtih nastajajo dolge kolone, ki otežujejo hiter in varen prihod operativcev v gasilski dom – tudi mi moramo med vožnjo proti gasilskemu domu spoštovati CPP. Po prihodu v gasilski dom pa težav na žalost še ni konec, saj se mora gasilsko vozilo hitro in varno prebiti mimo vseh zapor in gradbišč. Kar pa je včasih težko, saj je popolnoma zaprta dostopna cesta do glavne Postojnske ulice, prav tako je popolnoma zaprta Gasilska ulica. Edina dostopna cesta, ki jo trenutno lahko uporabljamo (pa še ta je občasno deloma zaprta) je Ljubljanska ulica. V primeru posredovanja v smeri Unca ni večjih težav, za posredovanje v zgornjem delu Rakeka pa nam železnica postavlja prepreko v obliki zapornic – nanje pa ne moremo vplivati, da bodo ravno tisti trenutek dvignjene.

zapore cestišč okoli PGD RakekKarta s zaporami cestnega prometa

V upanju, da se razmere čim prej uredijo in da v tem času ne bo potrebno posredovanje oziroma v primeru le-tega ne bo težav, Vas pozdravljamo z gasilskim pozdravom Na pomoč!

Varna uporaba kurilnih in grelnih naprav

V zimskih dneh za ogrevanje lahko uporabljamo kamine, peči na drva ali brikete, električne naprave in naprave na tekoča goriva. Zato vam posredujemo nekaj nasvetov o varni uporabi kurilnih in grelnih naprav. Vedno več ljudi v svojih domovih uporablja za ogrevanje ali kot dekorativni dodatek kamine ali peči na drva, brikete ipd. Prasketanje ognja in svetloba plamena ustvarjata prijetno vzdušje, vendar se mnogi niti ne zavedajo, da so te naprave pogosto vzrok za nastanek požara. Kot alternativa za ogrevanje se uporabljajo tudi različne električne naprave in naprave na tekoča goriva – tudi te so lahko vzrok za nastanek požara. Nasvete za varno uporabo najdete na tej povezavi.

Plan dela za december

V mesecu decembru so planirane naslednje aktivnosti:

 • 5.12. ob 19:00 uri, vaje bolničarjev.
 • 7.12. ob 17:00 uri, redne mesečne vaje operative (taktični nastopi, delo po OPR).
 • 14.12. ob 18:00 uri, predavanje Požari v naravi (Muhič Darko, PGD Postojna).

  Teme predavanja:
  – predstavitev večjih požarov v naravi v Sloveniji in tujini,
  – taktika gašenja požarov v naravi,
  – pričakovanja od gasilskih enot, ki pridejo na pomoč ob aktiviranju državnega načrta,
  – vodenje intervencije ob večjem požaru v naravnem okolju,
  – predstavitev novih smernic komisije GZS za požare v naravi.

 • 19.12. ob 19:00 uri, vaje bolničarjev.
 • 21.12. ob 16:00 uri, inventura. Člani inventure boste pravočasno obveščeni.
 • 21.12. od 20:00 ure dalje – zaključek operative (ogled posnetkov in fotografij, druženje, …)
 • 31.12.2013, dežurstvo.

Ogljikov monoksid – tihi ubijalec

Glede na povečanje zastrupitev z ogljikovim oksidom smo se odločili, da tudi na naši strani ponovno objavimo kratko informacijo na to temo.

Zakaj je ogljikov oksid sploh nevaren? Ogljikov oksid se v krvi veže na hemoglobin veliko bolje kot kisik. To povzroča ogljikohemoglobin, ki zavira transport kisika do tkiv. Ogljikov oksid postaja namreč za odraslega človeka toksičen pri vrednostih, višjih od 50 ppm (ali 0,005 vol %). Vrednosti, katerim je človek izpostavljen nekaj ur in znašajo med 50 in 150 ppm, lahko povzročajo glavobol. Koncentracije CO, ki presegajo 400 ppm, pa so običajno za odraslega človeka smrtne. Več informacij pa na povezavi.

co_2